Bela magija

Razlika izmedju bele i crne magije

Kao univerzalan odgovor na pitanje koja je razlika između crne i bele magije, osvrnućemo se na osnovni princip funkcionisanja kosmosa – balans i ravnoteža, jin-jang. Bez crnog nema belog i bez belog nema crnog. Ova savršena ravnoteža je polazna tačka u odnosu na koju posmatramo sve ostale aspekte i prirodne zakone.

OGLASI

Naravno, u prirodi vladaju drugačiji zakoni ali uvek postoji princip da za svaki otrov postoji protivotrov – balans. Kod magije nije ništa drugačije, uvek u svim istorijskim izvorima navodi se kako neke magijske sile dolaze od demona i bića iz podzemlja a neke od anđeoskih i nebeskih stvorenja. Da stvar bude potpuno jasna, i kod nas u hrišćanskoj kulturi podela je veoma jasna, loše stvari dolaze od đavola i demona a dobre od Boga, anđela i svetaca. Postoje i neke kontradickije kada je reč o skidanju nekih oblika magije u praksama vlaške magije, gde se njihove vračare obraćaju nekim demonskim božanstvima ali kako bi pomogle žrtvi i skinule magiju ili prokletstvo. Upravo zbog takvih i sličnih stvari hrišćanska crkva je protiv svakog praktikovanja magije bez obzira da li je reč o crnoj ili beloj magiji. Ali crkva je institucija koja svoja mistična učenja velikim delom skriva od svojih vernika i mnoge tajne su pohranjene samo za one odabrane, za šačicu ljudi. Upravo zbog toga postoje beli magovi koji su tu da nam uz Božiju podršku pomognu pri skidanju crne magije i u borbi protiv zlih sila. Mnogi beli magovi će se čak i pozvati na crkvu i molitve kada je reč o nekim slučajevima uroka, prokletstva ili crne magije. 

Odakle dolazi bela magija?

Bela magija nije sama po sebi bela, njena svojstva dolaze od Boga, anđela i svetaca, i upravo je to izvor njene neiscrpne pozitivne energije. Dalje treba pomenuti da svaka radnja koja se poziva na malo pre navedene izvore bele magije, predstavlja pozitivno delovanje bez obzira da li je reč o nekim ritualima koji prizivaju ljubav, novac ili blagostanje u nečiji život. Sve dok su namere dobre i pozitivne i magija će biti bela.
Neki istoričari takođe smatraju da se bela magija javila kao odgovor na praktikovanje crne, da je univerzum spram svog univerzalnog zakona napravio balans i da se tako rodila bela magija.

OGLASI

Šta spada sve u belu magiju

Da bi se odredili prema tome šta sve može da potpada pod belu magiju, možemo da navedemo dva primera. Postoji jedno rasprostranjeno verovanje koje nam dolazi iz daleke Kine. Nošenje ogledalca kod sebe kao zaštite od zlih sila i demona, kao i crne magije. Verovanje je rasprostranjeno tako da ako imamo ogledalo kod sebe, ono odbija urokljive poglede i tera demone koji se takođe mogu pogledati i time odbiti od potencijalne žrtve. Kao drugi primer, uzećemo med. Med kao jedan od najlepših darova prirode. Kada ga koristimo u nekim ritualu, na primer u teglici i pomoću njega pokušamo da privučemo ljubav u svoj život, iskoristili smo nešto što nam je sama priroda podarila i naše namere su bile čiste i dobre i ovo se ubraja u delo bele magije. Primera je mnogo a na nama je da li ćemo ih koristiti u pozitivne svrhe kako bismo pomogli sebi i drugima i time ostali u zoni bele magije.